Скален параклис "Света Петка"
    Уникалният скален параклис "св. Петка" , обявен за археологически паметник на културата се намира на 1.5 км западно от центъра на града в квартал Баринци. Известна още с името "Пещернята", тя функционира като религиозен център от времето на Средновековната Българска държава до наши дни и е тясно свързана с легендата за покровителката на Трън и Трънско - св.Петка Българска. Тук леля Гина ще ви разкаже тази  приказна легенда:
   "Светицата Петка е родена в края на десети век живее в град Епивад, край Бяло море. От ранната си младост се отдава във вярата си в Бог и Христовото възкресение... Противниците на нашата вяра започнали да я гонят и преследват. В преданието останало от нашите пра, пра деди, се казва: тя е дошла от Юг... Дошла в пещерата и се укрила. Отпочинала, замесила хляб, опекла го в естествената пещ, създадена от Бога. Отчупила си къшей хляб да се нахрани, но чула тропота на потерята... Преданието казва: "Бог и помага да  се спаси". Минала през тесния комин и излязла от другата страна. Потерята влиза в пещеррата но нея не я намират, а виждат топплата погача. Един от потерята посяга да си отчупи от питата, но тя на мига се вкаменила. Така питата е останала до наши дни... "
   Следите от светицата, както и вкаменената питка днес все още могат да се видят тук. От постоянно мокрия таван се просмукват капки вода, които притежават лечебна сила. От векове датира и традицията на Петковден (14 октомври) да се прави събор-курбан, когато в чест на светицата се меси същата пита като църковната реликва.

Copyright 2008-2009 tranbg.com All rights reserved.

Назад | Начало | Туризъм | Галерия | Забележителности | За нас