Музеен комплекс "Бусинска керамика"
   В Бусинци запя отново грънчарското колело…


"В първата странична долина на южните долини на Знеполе се вижда село Бусинци,център на особена грънчарска индустрия,която изработва зелено глежосъни съдове по форма и орнаментика съвършено старинни"

КОНСТАНТИН ИРЕЧЕК 1899г."ПЪТУВАНЕ ИЗ БЪЛГАРИЯ"       В многогодишно прекъсване в един от най-старите грънчарски центрове в България работилница "Бусинска керамика",започна производство на уникална местна керамика .Корените на бусинското грънчарство са много дълбоки.В известното "Бусинско евангелие" има преписка от 1784г. За Велико грънчар,а в регистър на джелепкишаните още от 1576г. Се говори за селото.
       Керамиката на Бусинци има покоряваща вътрешна красота и сила.С основните си цветове жълт,червен и зелен бусинските грънци греят като слънце.Може би затова те са "задомени" в най-престижните световни музеи Лувъра и музея на човека в Париж,Бритиш музеум в Лондон,музеи в Япония и Китай,Русия и Индия,Италия и Австралия,Канарските острови и Националния исторически музей в София..Голяма роля  за популяризирането им по света изигра народния майстор Петър Гитов.
       Основните форми на бусинската керамика са около стотина,всеки с по-няколко разновидности.Голяма част от тях могат да се видят в албума на работилница ''Бусинска керамика".
Изработката е ръчна,като се използват рецептите на Петър Гигов и старите бусински майстори.Работи се с естествени и безвредни природни материали,оцветители и глазури.
В производствената листа на работилницата влизат:
-оригинални чаши,поници,чинии гювечи,гърне за боб,съд за задушено или печено на прасенце и агне,предназначени за ресторантско и домашно обзавеждане.
-уникални декоративни стенни чинии и съдове от старата и нова бусинска керамика за заведения и дома като крондири и покали всички видове стомни,гюмки,делови,купи и други.

Copyright 2008-2009 tranbg.com All rights reserved.

Начало | Туризъм | Галерия | Забележителности | За нас