Туризъм
   Своето успешно развитие туризмът в Трънския край получи в годините 1978-1987г., когато значително се увеличи съставът на дружеството. Изградена е  материална база имаща всички условия перфектно да посрещне и трънските туристи, и тези, дошли от други краища на страната и света. С прякото участие на общинския съвет са направени екопътеки в най-красивите местности "Зелени вир" и "Ждрелото"!!!
Риболов
Спортен туризъм                                  Еко туризъм

Алпинизъм

Лов


Допълнителна информация
Copyright 2008-2009 tranbg.com All rights reserved.

Искате да прекарате няколко дни далеч от напрежението и шума на големия град, но и далеч от претъпканите и луксозни курорти, търсите място с кристален въздух, екологично чиста природа и здравословен климат, със старинна култура и бит и желаете да съчетаете почивката си с незабравими преживявания и приключения...Трънско е една добра възможност за това.Намира се само на 83 км от София в посока Перник.След поредица от няколко остри завоя в прохода Секирица-старинната порта към Трънско - пред Вас изникват накацалите сред зеленината на околните възвишения къщи на Трън.Неусетно попадате в самия център на града.И веднага виждате една от неговите забележителности - в дъното на централния площад се издига красив паметник, посветен на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. трънчани. Паметника е дело на известния архитект Арнолдо Дзоки,проектира паметника на Цар Освободител в София, а също и паметника на Христофор Колумб в Буенос Айрес. В ляво се намира голямата красива сграда на читалището, носеща името на Трънския славей - известната и неповторима народна певица Гюрга Пинджурова.
Ждрелото на р.Ерма - най-посещаваният туристически обект в Трънско, се намира само на 3 км от града. Полюбувайте се на този природен феномен, стъпили върху дървените мостчета над пенливата река. Близо е старинният манастир Св. Архангел Михаил, където все още можете да погледнете латинския надпис върху олтарната маса, където е изписано името на Марк Антоний. Непосредствено до Ждрелото - посетете демонстрационната градина за култивирани билки, научете повече за различните билки и подправки, опитайте китка билков чай с домашен билков мед. След това тръгнете по Трънската екопътека, за да стигнете до село Трънска Банкя. Тук се разхладете в един от първите открити минерални басейни в България(1928 г.),вижте разделената с Ньойския договор от 1919 г. на две от границата къща.Продължете по екопътеката към още по-живописното ждрело на река Ябланица и си направете невероятно фотосафари!Благодарение на естакадата от дървени мостчета и стълби можете да се насладите на невероятна природа,бълбукащи карстови изворчета,водопади и водни прагове,еворзионни котли и спиращи дъха скални стени и кули.При Зелени вир е най-доброто място за горски пикник.Може да поемете източно от с.Трънска Банкя по горската пътека и за 40 минути ще стигнете до        малкия 4 метров,но красив Врабчански водопад.Тук под надвисналите скали е устроен чудесен кът със маси,пейки,барбекюта.
ТУРИСТИЧЕСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

Гр. Трън, ул. "Вельо Стоянов" 22

тел./факс. 07731/2198

e-mail: tic_tran@abv.bg
                      Начало
            
              Туризъм
     
        Галерия
        
   Забележителности

За контакт